Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Fényvédelem

Tudtad, hogy az UV sugárzás az első számú bőrkárosító tényező és hogy bőrünk öregedéséért 80%-ban a káros napsugarak a felelősek?

A fényvédelem a bőrápolás egyik legfontosabb része. Megfelelő fényvédelem nélkül bőrünk hamar tág pórusú, száraz, vízhiányos lesz.

Továbbá hamar felszínre kerülnek a napsugárzás okozta pigment foltok is, amelyek eltüntetése igencsak nehéz feladat.

Amennyiben még nem tetted, úgy javasoljuk, találj Magadnak egy kényelmes viseletet biztosító, minimum SPF30 faktorszámú fényvédőt, s alkalmazd az év 365 napján!

Kínálatunkban választhatsz ajakra, arcra és testre is alkalmazható, különböző SPF faktorszámmal rendelkező fényvédő termékeket.

Rendezés:

Miért olyan fontos a mindennapos fényvédelem?

Sajnos legtöbben még mindig csak akkor gondolnak a fényvédelemre, amikor a strandolás vagy a direkt napozás kerül szóba. Pedig fontos, hogy testünk bőrét mindig megvédjük, bármikor, amikor ki van téve az UV-sugaraknak, akár egy, a szabadban eltöltött napfényes napon, akár olyankor, amikor beülünk egy kávéra a barátnőnkkel egy árnyékos kávézóba.
 

Bármennyire csábító a napfény és a napbarnított bőr, kerüld a túlzott napozást és ügyelj a megfelelő fényvédelemre, különösen az arcon, mert azt folyamatosan éri a napfény és ezzel együtt a káros sugarak is. Az UV-sugárzás károsíthatja a bőrt, illetve a bőrsejteket és nemcsak rövid távú hatásai lehetnek, mint a napégés, hanem hosszútávúak is, például a bőröregedés folyamatának felgyorsulása, vagy legrosszabb esetben a bőrrák. A fényvédő krémre főleg az arcon van szükség, mivel az arcbőr sokkal érzékenyebb, mint a testen lévő többi bőrfelület. Vékonyabb és több faggyúmirigy van benne, amely szabályozza a folyadékháztartást és gondoskodik a bőr rugalmasságáról. Aki szeretné ellensúlyozni az idő előtti bőröregedést vagy a bőrkárosodást, annak mindenképpen érdemes gondoskodnia az arca mindennapos fényvédelméről. 

Fontos! Aggodalomra semmi ok: a megfelelő UV-védelem semmiképpen sem akadályozza meg a D-vitamin felszívódását! 

A napsugarak simogatják a bőrünket, melegítenek, amitől jó kedvünk lesz, ezenfelül serkentik a szervezet saját D-vitamin-termelését, illetve többek között gondoskodnak a jó közérzetről. A D-vitamin fokozza a szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon termelését, valamint erősíti az immunrendszerünket, védi az idegsejteket, erősíti az izomzatot és még sokkal többre képes.

Mit értünk UV-sugarak alatt? UV-A & UV-B:

A napfény kétféle káros UV- (= ultraviola) sugarat tartalmaz, mégpedig az UV-A-t és UV-B-t. Akár vannak felhők az égen, akár nincsenek, a sugárzás áthatolhat rajtuk és károkat okozhat. 

Az UV-A-sugárzás (UVAge) idő előtti bőröregedéshez vezet: ráncokat, öregségi foltokat vagy az öregedés egyéb jeleit okozhatja. A bőr megereszkedik, érdessé, szárazzá vagy sárgás árnyalatúvá válik. És, még az üvegen is áthatol, az autóban vagy az irodában. 

Az UV-B-sugarak (UVBurn) napégést vagy bőrrákot okoznak, de legalább az üveg megállítja őket. Az UV-B-sugarak csak a bőr legfelső rétegébe hatolnak, az UV-A sugarak viszont a mélyebb rétegeit is elérik. Sokan alábecsülik az UV-sugarak káros hatását az árnyékban. 

Fényvédelem az arcon: Nappali krém UV-védelemmel vs. fényvédő krém

Számtalan nappali krém a hidratáló bőrápoláson túl UV-védelemmel is rendelkezik, amely megvédi a bőrt a fény által kiváltott (UV-A) bőröregedéstől. Jó okkal, mivel az árnyékban is - vagy felhős égbolt mellett is - elérik az UV-sugarak a bőrt. Az, hogy fényvédővel ellátott nappali krém mellett döntesz-e, vagy speciális, arcra való fényvédőt használsz, természetesen az ízlésed kérdése. 

Melyik fényvédő alkalmas tehát az arcra? Folyadékok, spray-k vagy krémek - a választék széles. Ezenkívül a napvédő krémekben megkülönböztetünk kémiai és ásványi UV-szűrőket. 

A kémiai fényvédők a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat. Elnyelik a napsugarakat is, UV sugarak, víz hatására egy idő után lebomlanak. Emiatt gyakran újra kell kenni velük bőrünket. Itt is kulcsfontosságú, hogy a megfelelő védelem érdekében tartsuk be a használati utasítást, minden fürdés után kenjük újra magunkat és óvjuk bőrünket.

A fizikai fényvédők működése, ahogy az nevéből is kiderül, majdhogynem egy pajzsot tesz bőrünk és a napfény sugarai közé: visszaveri, szétszórja a sugarakat, így akadályozza, hogy bőrünket elérjék a sugarak. Ez a káros, UVA és UVB sugarakra is vonatkozik, tehát ha fizikai fényvédőt használunk, ezektől is védettek vagyunk. Ezek a kencék természetükből adódóan nem szívódnak fel bőrünkön keresztül. A védőréteg általában elég látványos is ezeknél a krémeknél, mert fehér réteget vonnak a bőrre. Léteznek már olyan fizikai fényvédők is, ahol a bőröd színéhez tudod igazítani a napkrémet. Így kevésbé látszik meg a bőrödön.

Fontos tudni, hogy a vízzel érintkezve lemosódik a bőrünkről, így egy fürdés után mindenképpen újra kell kenni. Gyakori összetevő a cink-oxid vagy a titán-dioxid. Ha ezt találjuk az összetevők között, akkor fizikai fényvédővel van dolgunk.

Általánosságban elmondható, hogy az UV-szűrő optimális állaga és fajtája bőrtípustól és személyes preferenciáitól függ.

Száraz-normál bőr: Egy arcra készült fényvédő krém hatékonyan véd, mivel a krém zsíros állaga jól meg tudja kötni a hatóanyagokat. Az ápoló anyagok alaposan beszívódnak a bőrbe.

Érzékeny bőr: Erre a bőrtípusra is megfelelőek az arcra készült napfényvédők, de kerülni kell a kémiai UV-szűrőket. Továbbá a napozógélek vagy egy fényvédő tej ajánlott érzékeny bőrre.

Zsíros és kevert bőr: Számukra a naptej ideális. Könnyű, hidratálja a bőrt és mattító hatású. A tökéletes alap, ha utána sminkelni szeretnél.

Tipp: Az arcra készült fényvédők egyébként a pigmentfoltoktól is megvédenek. Az alkalmazás során ne feledkezz meg a nyakról és a dekoltázsról, ezeken a területeken az életkor különösen hamar láthatóvá válik. 

Fényvédő & smink 

A fényvédő és a smink kombinációja nem mindig egyszerű, a megoldást az UV-védelemmel ellátott alapozók és BB-krémek jelentik. Ezek egyenletes arcbőrt kölcsönöznek és megvédik a bőrünket a napsugárzástól is. Amennyiben fényvédőt szeretnél használni az arcodon a smink alatt, a tejek vagy gélek jelentik az ideális alapot. Ezek hamar beszívódnak és a bőrnek matt megjelenést kölcsönöznek a csillogó helyett. Továbbá léteznek színezett nappali fényvédő krémek fényvédő faktorral vagy színezett napvédő krémek arcra, amelyekkel a hétköznapokon rögtön több legyet is üthetsz egy csapásra.

Milyen gyakran kell megismételni a fényvédelmet? 

Ez alapvetően a fényvédő faktortól függ. De egyéb tényezőket is figyelembe kellene venni, mint például azt, hogy mennyi ideig tartózkodsz a napon, melyik napszakról vagy évszakról van szó, és nem utolsósorban attól is függ, mennyire felhős az idő és melyik bőrtípushoz tartozol.

Télen az arcbőrnek mások az igényei, mint nyáron. Hideg időben gazdag ápolásra van szüksége, nyáron viszont a könnyű, hidratáló krémek is elegendőek. A megadott faktorszám az UV-B-sugarak elleni hatékony védelem mértéke és arról ad tájékoztatást, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz a napon anélkül, hogy kockáztatnád a leégést. A test saját védelme pl. világos bőrtípus esetén 10 perc. Egy 30-as faktorszám ezt a harmincszorosára növeli. De fontos, hogy a fényvédő faktort befolyásolhatják külső tényezők, mint például a verejték, a homok, a ruházat vagy a víz, ami azt jelenti, hogy szükség lehet az ismételt krémezésre. 

A szem védelméről se feledkezz meg: Viselj napszemüveget!

A beépített UV-védelemmel ellátott napszemüvegek is megfelelő védelmet nyújtanak a ráncok ellen.

Fontos: az UV-védelem nélküli napszemüvegek többet ártanak, mint használnak! A színezés miatt ugyanis a szem természetes védelmi mechanizmusa megszűnik. Ennek következtében a pupilla nem szűkül össze és a sugarak akadálytalanul be tudnak hatolni a szembe.