Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

MINDENT AZ ATÓPIÁS BŐRRŐL

 

Az atópiás dermatitisz jelentése, előfordulása

Az atópiás dermatitisz a gyermekkor ijesztő bőrbetegségei közé tartozik. Azonban minden korosztályt érinthet. Ez egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amelyet rendkívül száraz bőr, erős viszketés, bőrkipirosodás, kiütések és ekcéma kísér.

Ez az egyik leggyakoribb ok, amellyel az emberek bőrgyógyászhoz fordulnak. A nyugati országokban az atópiás dermatitiszes esetek száma megduplázódott, vagy megháromszorozódott az elmúlt 30 évben.*

*Dermatite atopique: épidémiologie en France, définitions, histoire naturelle, association aux autres manifestations atopiques, scores de gravité, qualité de vie (Atopic dermatitis: Epidemiology in France, Natural History, Association with Other Atopic Manifestations, Severity Scores, Quality of Life). E. Mahé. Ann. Dermatol. Venereol. 2005 ; 132

Az érintettek genetikailag hajlamosak az allergia kifejlődésére (atópiára).

Előfordulhatnak légzőszervi tünetek (asztma), fül-orr-gégészeti betegségek (allergiás nátha), szemtünetek (allergiás kötőhártya-gyulladás) és emésztési problémák is (ételallergia).

Általában a 3 hónap és 5 év közötti gyerekek a leginkább érintettek. Az esetek 80%-ában a betegség már az első életév betöltése előtt eléri a csúcspontját, de az atópiás bőrtünetek egészen felnőttkorig megmaradhatnak.

Az atópiás bőr kialakulásának okai

Genetikai hajlam & a bőr állapota

A túlzottan száraz bőr áteresztővé válik, nem tudja betölteni védekező funkcióját és megvédeni a bőrt a külső hatásoktól és allergénektől. Azonban nem minden száraz bőr válik atópiássá.

Az atópia genetikai hajlam hatására alakul ki.

Kutatások eredményei kimutatták, hogy ha az egyik szülő bőre atópiás, 30% a valószínűsége annak, hogy a gyermeke is hasonló problémával fog szembesülni**. Ha mindkét szülő érintett, a valószínűség 70%-ra nő**.

**Dermatite atopique. SA Büchner. Swiss Medical Forum No. 19, May 2001

Immunrendszer

Túlműködés esetén gyulladást okozhat. A bőr áteresztővé válik, átengedi az allergéneket (poratka, állati szőr, pollen), s bizonyos baktériumokat is (Staphylococcus aureus), amelyek gyulladásos reakciókat válthatnak ki.

Ételallergia

A tehéntej, tojás stb. szintén kiválthat ekcéma fellángolást okozó emésztőrendszeri reakciókat. Egyéb faktorok, mint például a kozmetikumok, a meleg vagy az izzadtság is okozhat irritációt és ezáltal atópiát.

Azonban az esetek túlnyomó többségében az atópiás gyerekeknél nem azonosítottak ételallergiát. Az ételallergia inkább emésztőszervi tünetek formájában, illetve a testmagasság és testsúly görbék változásában jelentkezik.

Az atópiás bőr tünetei

Az atópiás dermatitisz egy extra száraz bőrrel, piros foltokkal és kis, erősen viszkető hólyagokkal járó gyulladásos bőrbetegség.

Az atópiás dermatitisz egy jóindulatú, nem fertőző krónikus betegség, amely ekcémás fellángolásokkal jár.

Ezek az akut fellángolások jelentősen rontják az életminőséget és gyakran álmatlanságot okoznak. Az atópiás jelleg idővel más allergiákban is testet ölthet, asztmás, allergiás nátha vagy kötőhártyagyulladás formájában. Szövődményként bakteriális vagy vírusos (herpesz) másodlagos fertőzés kialakulhat. Az atópiás profilnak köszönhetően vírusfertőzés eredményeként uszodaszemölcs is kialakulhat.

Az atópiás bőr kialakulásának fázisai

Az első fázis:

Az atópiás dermatitisz általában a csecsemők két-három hónapos korában először az arcon, kezeken, majd később a könyök-, és térdhajlatokban megjelenő piros foltként jelentkezik. A betegség 1-2 év alatt, egymást követő fellángolások után fejlődik ki.

A bőr tartósan száraz, amely viszketést, álmatlanságot okoz és rontja az életminőséget.

A második fázis:

Néhány év elteltével, egyes gyermekeknél más atópiás tünetek is megjelennek, például allergiás nátha és/vagy allergiás asztma. Ez az úgynevezett „atópiás kör”, amely sokszor vakarást indukál, majd a kivakart bőrön a Staphylococcus aureus baktérium kolonizálódik.

Ezért az atópiás dermatitisz előfordulásának és a tünetek súlyosbodásának megelőzése érdekében a tudományos közösség ma már kifejezetten ajánlja az atópiás bőrtünetek korai kezelését, már újszülött kortól kezdve, még akkor is ha az atópiás bőr tünetei még nem jelentek meg, de az újszülött genetikailag hajlamos a betegség hordozására.

Hogyan ápold az atópiás bőrt?

Atópiás bőr ápolásakor figyelnie kell venni a környezetére, a megfelelő táplálkozásra, ruházkodásra és mindenekelőtt a megfelelő kozmetikumok kiválasztására! Keresd a kifejezetten érzékeny és atópiás bőrre kifejlesztett termékeket!

ARCTISZTÍTÁS

Minden nap zuhanyozz 5-10 percig langyos vízzel (a víz hőmérséklete ne haladja meg a 35 fokot, mivel a száraz bőr nem tolerálja a meleg vizet).

Ne használj habfürdőt és fürdősót, ezek kiszárítják és irritálják a bőrt.

Használj bőrbarát mosakodószereket, például folyékony lemosót, vagy lipidben gazdag nem szárító hatású szappant (amely erősíti a bőr védekező képességét). Feltétlenül kerüld az általános szappanok használatát, azok irritálják a bőrt és kiszárítják a felhámot.

Alaposan és nagyon óvatosan itasd fel a nedvességet bőrödről egy pamut törölközővel.

BŐRÁPOLÁS

Naponta egyszer vagy kétszer alkalmazz bőségesen magas toleranciájú bőrpuhító készítményt, amely elősegíti a bőrbarrier újjáépítését, rugalmassá és puhává teszi a bőrt, valamint csökkenti hiperreaktivitást.

Naponta egyszer vagy kétszer, amikor ekcémás fellángolásokat tapasztalsz, használj hidratáló és zsírosító készítményt az egész testen, amely enyhíti a viszketést és limitálja a gyulladásos reakciót.

Tippek az atópiás tünetek megelőzésére, csökkentésére

Bizonyos ételek fogyasztását korlátozó étrend betartása csak a fennálló ételallergiát alátámasztó orvosi vizsgálat (speciális környezetben végzett ételallergia teszt) pozitív eredménye esetén indokolt.

Kövesd a bőrgyógyász által javasolt kezelési protokollt és tartsd be a következő óvintézkedéseket:

Kerüld az allergéneket, amelyek akut gyulladásos reakciót okozhatnak, úgymint a poratka, pollen, állati szőr és toll, dohányfüst.

Ne siettesd a csecsemők hozzátáplálását. Kövesd a gyermekorvos vagy háziorvos utasításait.

Kerüld a gyapjú és műszálas anyagokat, mivel azok irritálhatják a bőrt. Viselj pamutból készült ruhákat.

Ne használj túl sok mosószert a mosáshoz, mert ez szárítja a bőrt. Használj természetes mosószert.

Mindig vasald ki a ruhákat, vagy használj szárítógépet. Ettől ruháid puhábbá és kényelmesebbé válnak. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl meleg az otthonodban (19-20 ° C) és rendszeresen párásítsd a levegőt. Szellőztess minden nap télen-nyáron.

Rendszeresen párásíts a hálószobában, vagy tegyél egy nedves törülközőt éjszakára a szobába.

A testmozgás szabadon végezhető, kivéve ha a túlzott izzadás fokozza a viszketést.